top of page

Géén job op cruise controle

Een organogram of organisatiestructuur telt vele functies. Al zeker deze van een fusieorganisatie, waar – in het geval  van Xplo vzw – functies vanuit drie deelorganisaties hun plaats dienden te vinden om samen een optimale structuur te vormen. Helemaal bovenin vinden we de algemeen coördinerend directeur, een functietitel die (zoals verder zal blijken) niet toevallig is gekozen. En om het nog wat complexer maken, die ook nog eens samenvalt met deze van gedelegeerd bestuurder. Dit alles in de persoon van Wouter Leplae. We gaan er even voor zitten.


Wat doe je?

Als algemeen coördinerend directeur behoud ik het overzicht over de verschil-lende processen in de organisatie, zowel over de zgn. corebusiness (hulpverlening) als over de ondersteunende diensten (financiën, facilities, medewerkersbeleid, enz.). Specifiek in Xplo vzw komt daar nog bij dat het hier gaat om een vrij jonge (anno 2023) fusieorganisatie. Dat betekent dat er veel aandacht gaat naar het verbinden van mensen (waaronder drie ex-algemene directeurs) van de drie voormalige deelorganisaties, elk met hun gewoontes, overtuigingen en cultuur. De uitdaging bestaat er voor mij dan ook grotendeels in om uit dit uitgebreid aanwezig potentieel aan medewerkers van hoog tot laag een eenheid te smeden waarin voldoende ruimte blijft voor autonomie en eigenheid, maar waarvan de samenwerking leidt tot een (nog) beter en sterker geheel.

Als gedelegeerd bestuurder ben ik daarnaast de schakel tussen het Bestuursorgaan en de directies en is het mijn taak om de leden van het Bestuursorgaan voldoende te informeren over de strategische opties voor de organisatie, zodat ze effectief kunnen (mede) richting geven en besturen, ieder vanuit de eigen sterktes en competenties.


Waarom doe je het?

De aard van het beestje, zeker? Als departementshoofd in Vives had ik echt wel een fijne job. Maar gevraagd worden voor een/de leidinggevende functie in Xplo, waarin je (mede) richting kan geven aan zoveel verschillende beleidsaspecten van een nieuwe (fusie) organisatie, weliswaar met alle bijhorende uitdagingen? Dat levert toch wel enkele slapeloze nachten op, neem dat maar van me aan. Om uiteindelijk toch de goeie keuze te maken (lacht).


Wat houd je gaande?

De autonomie van de job en tegelijkertijd de wetenschap dat je een schakel bent in het geheel. Uiteindelijk werk je constant samen met anderen, bouw je samen aan iets wat groter is dan elk van ons apart. Samen proberen antwoorden te vinden op uiteenlopende uitdagingen van onze tijd. Met betrekking tot de doelgroep waarvoor we het doen: wat komt er in de toekomst op ons pad vanuit de overheid en bij uitbreiding vanuit de bredere maatschappelijke context en welke dynamieken zal dit genereren binnen onze organisatie? Maar daarnaast ook met betrekking tot de medewerkers waarmee we iets willen neerzetten, nu en in de toekomst: hoe gaan we om met de verschillende generaties, die zich steeds sneller lijken op te volgen en waarvan we als Baanbrekende Werkgever de sterktes op elkaar willen afstemmen? Dit lijstje is uiteraard niet limitatief en zet ons ertoe aan om met een open geest rondom ons te blijven kijken. Want er is altijd wel iets van iemand te leren.

Aan uitdagingen geen gebrek, dus. Maar net dat maakt de aantrekkelijkheid van de job. Of had ik dit al gezegd (lacht).

267 weergaven

Komentáře


bottom of page